14 tips hoe je het beste kunt eten

Voor de tv met je favoriete series?

Scrollend door je Social Media?

Heerlijk, maar niet zo’n goed idee voor je spijsvertering.

In deze blog gaan we het hebben over HOE je het beste kunt eten en delen we maar liefst 14 tips met je! 

Door deze tips zul je moeiteloos afvallen, minder last hebben van een opgeblazen buik en je veel fitter gaan voelen!

Je spijsvertering kan op verschillende manieren uit balans raken, zoals: het eten van voeding die niet past bij jouw constitutie of een verkeerde manier van eten, zoals te weinig, te veel of te snel eten. Ook staand eten of eten met veel afleiding werkt niet goed voor jouw spijsvertering!

We hebben 14 tips voor je op een rijtje gezet. Ze lijken soms heel simpel, maar kunnen echt een heel groot verschil maken!

14 Tips

Eet zonder afleiding.

Een hele hele moeilijke..

Het is belangrijker hoe je eet, dan wat je eet! Weg met je telefoon dus en eet niet voor de tv. Het enige wat je wilt verteren, is je eten. Probeer andere prikkels zoals de krant, telefoon of tv dus te vermijden. Zorg ook dat je rustig zit; dus niet wandelen, fietsen en autorijden tijdens het eten. Opstaan en bewegen, zorgt er ook voor dat je spijsvertering stopt. 

Eet rustig en kauw goed, maar ook niet te langzaam. De eerste fase van de spijsvertering begint in de mond en zoals een Ayurvedische leraar ooit zei: je darmen hebben geen tanden 😉

Laat 1/3e van je maag leeg.
Geef je maag plek om het voedsel te verteren! Niet eten totdat je de bovenste knoop van je broek open moet doen. Stel je voor dat je handen een kom zijn, daar moet je eten in passen. Lucky you als je grote handen hebt 😉 

Pauze.
Neem even een pauze,  voordat je gaat eten en wees dankbaar. Adem even in en uit. 

Lunch groot!
Eet je grootste maaltijd in de middag als lunch, het liefst een warm gerecht. Als avondeten eet je licht, bijvoorbeeld soep of je lunch, maar dan een kleinere portie. Het liefst eet je dit voor 18:00 uur. 

Waarom? Tussen 10u en 14u is je spijsvertering, net als de zon, het sterkst. Als je dan een grote maaltijd eet, wordt het veel beter verteerd dan ‘s avonds laat. Hoe later het wordt, hoe minder goed je eten wordt verteerd. Als je tijdens de lunch echt een volwaardige warme maaltijd eet, dan heb je ook vaak tot je avondeten geen trek meer en wordt alles beter verteerd. Dit zorgt weer voor een betere spijsvertering en een gezonder gewicht.

Laat 3 uur tussen de laatste maaltijd en het naar bed gaan!
Je slaapt echt veel beter als je zorgt dat je jouw avondeten vroeg eet, in ieder geval dus 3 uur voordat je gaat slapen. Als je gaat slapen, is je eten dan al verteerd en kan je lichaam zich optimaal herstellen in de nacht. Je lichaam verteert dan namelijk optimaal alle indrukken en emoties van die dag.  Dus zul je met veel meer energie wakker worden. 

Eet volwaardige maaltijden!
Niet de hele tijd kleine hapjes en tussendoortjes. Vata types zijn hier echter dol op… dit zijn net muisjes die overal hapjes van nemen. Alleen is dit niet goed voor je spijsvertering. Je lichaam kan dan niet goed verteren. Een mooi voorbeeld is de wasmachine; als er een witte was in de wasmachine draait, gooi je er toch ook niet steeds vieze sokken bij?

Eet alleen wanneer je echt trek hebt
Ayurveda adviseert je echt alleen te eten wanneer je trek hebt; en dat er – afhankelijk van je lichaamstype – drie tot zes uur tussen de maaltijden zit. Zo krijgt je lichaam voldoende de tijd om al het eten te verteren. Door goed naar je lichaam te luisteren, eet je ook nooit te veel. 

Niet teveel drinken tijdens een maaltijd.
Dit verdunt de spijsverteringssappen die nodig zijn om het voedsel af te breken. Het drinken van frisdrank met suiker en vruchtensappen tijdens de maaltijd verstoort echt het spijsverteringsproces. Het drinken van lauw of lauwwarm water een half uur voor en minstens een uur na de maaltijd is wel goed voor de spijsvertering;

Geen koud drinken!
Je spijsverteringsvuur wordt direct gedoofd. De hele dag kun je wel gemberthee drinken of kkv thee, of een combi. KKV-thee? Dit is de afkorting van Koriander-, Komijn- en Venkel-thee. Deze kruiden stimuleren je spijsvertering, zonder het veel te verhitten, waardoor de thee voor iedere dosha en dus iedereen geschikt is. 

Eet niet bij sterke emoties zoals boosheid, zorgen etc. Dit benadeelt het spijsverteringsvuur (je agni) zodat het voedsel niet goed wordt verteerd. 

Wanneer je meal-prept, bewaar de maaltijd dan in de koelkast en warm hem het liefst binnen 24 uur op. Anders gaat er teveel prana, ofwel levensenergie verloren! 

Varieer!
Kies voor verse en verschillende groenten, fruit, granen, peulen, noten, zaden, vetten en noem maar op.  Wees creatief! 

Wandeling
Maak een wandelingetje na de maaltijd. 10 minuutjes is genoeg. Dit helpt je spijsvertering! 

Dat waren dus 14 tips over hoe je moet eten om een zo optimaal mogelijke spijsvertering te krijgen. Ze zijn allemaal belangrijk, maar vanuit Ayurveda is zelfliefde, dus zacht zijn voor je zelf, heel belangrijk, dus begin vooral niet met alles tegelijk, want kleine kans dat je dat volhoudt.

Begin dus eens met deze 2 tips; zittend eten met aandacht en je grootste maaltijd tussen 12u en 14u. Probeer het een paar dagen en merk wat een verschil het maakt. Hoe voel je je? Heb je (nog) last van een opgeblazen buik? En laat het ons vooral weten hoe dit gaat in de community! Dat vinden we echt heel leuk! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *