Vantastisch – Viva la venkel!

Viva la venkel

Viva la venkel! Wist je dat de oude Romeinen venkel beschouwden als ‘Het kruid van het zicht’? En terecht, want wortelextracten van venkel werden gebruikt om troebelheid van de ogen te verwijderen en glaucoom (oogziekte) te genezen.

Voordelen van venkel
Koel en rustgevend, groen en geurig, venkel is een lid van de wortelfamilie die andere populaire kruiden bevat, zoals komijn, koriander, dille en selderij. Venkel wordt gebruikt als smaakstof in sommige natuurlijke tandpasta’s en mondverfrissers. Venkelzaadjes zijn zoet en stimulerend en ze  hebben een unieke combinatie van verwarmende en verkoelende eigenschappen die je eetlust stimuleren voor de maaltijd en vervolgens je spijsvertering een handje helpen.Iets te veel gegeten en een opgeblazen gevoel? Was het eten een beetje te pittig? Venkel verlicht gas en een opgeblazen gevoel. Ook helpt het om oprispingen, zure reflux te verminderen en misselijkheid te verlichten. Het leuke is dat je venkelzaadjes op 3 manier kunt bereiden en dat de smaak zo verschillend is! Probeer het deze week eens:

  1. Kauw een op een gewoon onbewerkt venkelzaadjes
  2. Rooster venkelzaadjes in de pan en laat je dan verrassen
  3. Bak venkelzaadjes in een beetje ghee, even laten uitlekken en probeer ze dan! 

KKV-thee

KKV-thee is misschien wel het bekendste drankje binnen Ayurveda. Een thee gemaakt van komijn-, koriander- en venkelzaadjes. Wat is de functie van deze kruiden en wat is de werking van venkel?

Voordelen van komijn: stimuleert agni, vermindert gas, bevat antioxidanten en ijzer, verbetert je stoelgang. Vanwege het licht verwarmende karakter kunnen Pitta’s merken dat te veel komijn het vuurtje zal aanwakkeren, maar daar zijn de koriander en venkel weer om dat in balans te houden! 

Voordelen van koriander: Verbetert de spijs- vertering, vermindert gas, voert te veel hitte en herstelt je vochtbalans. 

Voordelen van venkel: Een van de beste kruiden voor het versterken van agni zonder Pitta te verzwaren, stopt krampen, verhoogt mentale alertheid, ontspant het spijsverteringskanaal, verhoogt de vetverbranding.

Verwarmend en verkoelend

Hoewel veel kruiden verwarmend zijn, wordt venkel getemperd door een koele kwaliteit die de geest kalmeert en de helderheid vergroot. Venkel is, net als veel aromatische kruiden, effectief bij het ontspannen van spasmen van gladde spieren. Het verlicht specifiek bronchiale spasmen in de longen, koliek in het maagdarmkanaal en baarmoederkrampen, waardoor het helpt bij diverse aandoeningen, van astma tot menstruatiekrampen. De aromatische kwaliteit van venkel ontspant ook de bloedvaten en opent de bloedsomloop, waardoor zwelling en pijn worden verminderd. De stimulerende eigenschappen van de bloedsomloop zijn effectief bij het tegengaan van reuma. Veel longformules gebruiken venkel om slijm te verwijderen en hoest te verlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *