Start het jaar goed met slimme voornemens!

Hoe is het met jouw goede voornemens? Heb je ze? 

Wij wel hoor! Niks lekkerders dan met een schone lei beginnen en er nog een beter jaar van te maken. Ons gezamenlijke goede voornemen? Meer rust en aandacht voor de dingen die we doen en meer quality time met ons gezin. En wat is die van jou? We zijn heel erg benieuwd. Deel je het met ons in de community?

Leuk die goede voornemens, maar goed, dan is het natuurlijk wel zo fijn als je goede voornemens slagen. Helaas gaat dat bij heel veel mensen mis. Dus daarom speciaal voor jou tips zodat jij van 2023 je beste jaar ooit maakt!

Nieuwjaarsresoluties 

Nieuwjaarsresoluties, oftewel goede voornemens, zijn een oude traditie waarbij mensen de kans van een nieuw jaar grijpen om doelen te stellen en positieve veranderingen in hun leven aan te brengen. Of het nu gaat om afvallen, geld besparen of meer Ayurvedisch leven; goede voornemens kunnen een hele fijne en effectieve manier zijn om vooruitgang te boeken naar een betere toekomst.

Dit wil je niet…

Maar… Het is echter ook makkelijk om op te gaan in de hype van het nieuwe jaar en onrealistische doelen te stellen, of om motivatie te verliezen en op te geven voordat je echt vooruitgang hebt geboekt. Dus, wil jij jouw goede voornemens wel laten slagen? Hier zijn tips voor jou!

Stel specifieke en haalbare doelen.

Het is belangrijk om doelen te stellen die specifiek en haalbaar zijn, in plaats van vaag of te ambitieus. Bijvoorbeeld, “afvallen” is een populair goed voornemen, maar het is niet erg specifiek. In plaats daarvan kun je beter een specifiek doel stellen zoals “5 kilo afvallen in de volgende drie maanden.” Dit doel is specifiek en haalbaar, en het geeft je een duidelijk doel om naar te werken.

Kies voor kleine stappen

Probeer niet in één keer je hele leven te veranderen. Het volhouden van goede voornemens heeft voor een groot deel met wilskracht te maken. Hoe meer je tegelijkertijd wilt aanpakken, hoe eerder je wilskracht uitgeput is en hoe groter de kans is dat je je voornemen niet kunt volhouden. Dus hak je doel op in kleine minidoelen of actiepunten. Op deze manier kun je je uiteindelijke doel gemakkelijker halen en iedere keer een succesje boeken. En dat motiveert weer om door te gaan.

Maak een plan en volg je vooruitgang.

Zodra je je doelen hebt gesteld, is het belangrijk om een plan te hebben om ze te bereiken. Dit kan een schema betekenen of tijd vrijmaken om elke week te werken aan je doel. Het kan ook nuttig zijn om je vooruitgang te volgen onderweg, of het nu is door een journal bij te houden of een tracking-app te gebruiken. Het zien van de vooruitgang die je hebt geboekt, kan een geweldige motivatiebron zijn.

Zoek support van vrienden en familie.

Positieve veranderingen in je leven aanbrengen kan uitdagend zijn, en het is vaak gemakkelijker om daarin te slagen als je de steun van je geliefden hebt. Overweeg het aanvragen van hulp van vrienden en familie om je gemotiveerd en verantwoordelijk te houden. Je zal zien dat dit heel goed helpt. 

Ga van ‘moeten’ naar ‘willen’

Mensen kiezen vaak voornemens op basis van wat ‘moet’: ‘Ik moet afvallen, ik moet minder geld uitgeven, ik moet iets aan mijn conditie doen’. Moeten is een vorm van geen verantwoordelijkheid nemen, alsof iemand je het voornemen oplegt. Op deze manier voelt een voornemen als een verplichting.

Wil je zelf veranderen? Ga dan van ‘moeten’ naar ‘willen’ en zeg bijvoorbeeld ‘Ik wil over 3 maanden meer energie hebben’. Of ‘Ik hou over 3 maanden 5 kilometer hardlopen vol zonder te stoppen’. Dit gaat zo’n verschil maken! 

Motiveer jezelf 

Het gaat lastig worden, stap 1 is om dat te beseffen en te accepteren. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht als je een (mini)doel haalt. Natuurlijk wel een beloning die geen afbreuk doet aan je uiteindelijke doel. Dus geen wijntje als je je eerste maand alcoholvrij hebt volgehouden of die reep chocola als je geen suiker meer wilt eten.

Visualiseer

Visualiseer precies wat je wilt, verzin er zoveel mogelijk details bij en zie het echt voor je! Hoe beter je dit doet, hoe makkelijk je goede voornemens zullen slagen.

Tot slot

Heel veel succes met jouw goede voornemens. We hopen met onze community bij te dragen aan jouw beste jaar ooit! Dat is in ieder geval ons goede voornemen 😉