Het belang van Yoga Nidra

We weten allemaal dat yoga goed is maar heb je wel eens gehoord van Yoga Nidra?

Yoga Nidra betekent letterlijk yogaslaap. 

Yoga Nidra is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Sarawati. Swami Satyananda Sarawati was een yogi. Per toeval ontdekte hij deze vorm van yoga toen hij als student regelmatig in slaap viel, terwijl er vlak bij een groep mensen mantra’s aan het zingen waren. Mantra’s die hij zelf nog nooit had gehoord.

Yoga Nidra is een staat van bewustzijn, tussen slapen en wakker zijn. Het is volledige ontspanning van het lichaam, terwijl de geest wakker blijft.

Het is een systematische oefening om het bewustzijn van onze buitenwereld naar de binnenwereld te verplaatsen.

Het brengt ons in een staat van diepe slaap waar onze zintuigen, intellect en geest ontspannen. 

Wanneer dit gebeurt, neemt de hersenactiviteit af en gaat het lichaam in de helende staat. 

Daarom wordt er ook gezegd dat een uur yoga Nidra hetzelfde voordeel kan geven als een slaap van vier uur. Als het lichaam in een helende staat komt, kun je de gifstoffen op cellulair niveau opruimen, de geest verfrissen en bagage uit het onderbewustzijn verwijderen.

Tijdens Yoga Nidra slaapt je lichaam, maar blijft je geest actief. Je gaat focussen op het voelen en luisteren, de overige zintuigen geef je rust. Hierdoor kom je in een meditatieve staat tussen waken en dromen. Deze yogavorm is een ontspanningstechniek om fysiek, mentaal en emotioneel te ontspannen.

Yoga Nidra is perfect voor mensen die:

  • moeite hebben om los te laten, 
  • lijden aan slaapgebrek, trauma, burn-out en angst. 
  • een diepere verbinding met zichzelf wil maken. 
  • in een staat van harmonieus, rustgevend wil zijn. 

Maar dat kan toch ook met gewone Yoga? Nee.

Het is niet zomaar een ontspanning: het is behoorlijk populair geworden om de term ‘Yoga Nidra’ te gebruiken voor elke methode die ontspanning biedt.

Ook al zorgt de beoefening van Yoga Nidra voor diepe ontspanning, het is niet zomaar een ontspanningsmethode. Yoga Nidra is een specifieke staat van innerlijk bewustzijn. Het is een bewuste ervaring van een droomloze, diepe slaap waarbij een persoon verbonden raakt met de binnenwereld en zich losmaakt van de buitenwereld.

HET IS NIET DROMEN!

Het is niet alleen een droomstaat: in het begin is het mogelijk om tijdens de oefening veel complexe dromen te krijgen. Maar Yoga Nidra is geen staat van dromen. Tijdens het dromen zijn de zintuigen en het mentale proces nog volop actief. In de feitelijke staat van Yoga Nidra stoppen de mentale processen, onze zintuigen rusten en de geest wordt helder en kalm.

In Yoga Nidra begeleidt de beoefenaar zijn studenten om comfortabel te gaan liggen. Bij voorkeur liggen de leerlingen in Shavasana (lijk-houding), want dat is natuurlijk de meest moeiteloze en uitgebalanceerde rusthouding. Maar het is ook heel gewoon en acceptabel om studenten op hun buik of op hun zij te laten liggen. De docent begeleidt de leerlingen door een gedetailleerd en specifiek draaiboek. Aan het begin van de instructies wordt je gevraagd om een ​​Sankalpa op te zetten, een besluit voor jezelf te nemen of een beroep te doen op het diepste verlangen.

Je hebt misschien het gevoel ervaren als je half in slaap bent, en het voelt vreemd genoeg alsof je hersenen dommelen. Zo’n staat van bewustzijn, tussen wakker zijn en slapen, is een staat waar Yoga Nidra je kan brengen.

Deze week kun je in de weekchallenge een hele fijne Yoga Nidra les verwachten. Uiteraard zijn we mega benieuwd of jij al eens Yoga Nidra hebt geprobeerd en of jij de uitdaging aan gaat.

Laat je het weten in de community?