Boost je slaap – Verander je schermtijd

Laten we beginnen met het begin, want we weten zeker dat lang niet iedereen in onze community goed kan slapen. Zo dus ook Marleen:

MARLEEN “ik heb 20 jaar lang een slaapprobleem gehad. Het was echt vreselijk. Ik heb nachtenlang huilend op de grond gezeten omdat ik het niet meer zag zitten, want ik was zo moe, maar kon niet slapen. Ik heb zelfs een lichte vorm van antidepressiva gehad, waardoor ik wel sliep maar niks meer voelde en 5 kilo aankwam. Ook geen succes.

Ik leerde van psychologen allerlei goede tips, maar in tijden van meer stress kwam mijn slaapprobleem gewoon weer terug. En dan word je moeder en is slaap sowieso een ramp… maar bij mij zorgde het er soms voor dat als ik wakker werd om mijn dochtertje te voeden ik er 2 uur over deed om weer in slaap te komen en dan werd mijn dochter alweer wakker voor de volgende voeding. Echt de hel.

Ik had me erbij neergelegd dat ik gewoon een hele slechte slaper was. Want dat leek de grootste boodschap van iedereen: accepteer dat je slecht slaapt. Maar echt blij was ik niet, want ik heb van nature zoveel energie en wil me niet moe en geïrriteerd voelen door te weinig slaap! Ik wilde alles uit het leven halen en het niet slapen was de oorzaak dat dat niet lukte. En toen was er Ayurveda. Ik kan niet zeggen hoe dankbaar ik ben dat ik nu zoveel slaap! Soms geloof ik het zelf ook nog niet. Daarom vind ik het zo fijn om de tips die mij hebben geholpen aan jou door te geven. Wel belangrijk om te zeggen vind ik nog dat je slaapprobleem niet in 1 nacht gefixt is.”

Word ook een goede slaper!

Misschien ben jij ook een slechte slaper, of heb je soms onrustige nachten? Deze tips zijn eigenlijk voor iedereen fijn. Het gaat vooral om het creëren van een routine, zodat je lichaam weet wat het kan verwachten en jij ook veel beter voelt waar je lichaam aan toe is. In de vorige blog vertelden we wat het effect was van naar buiten gaan op je slaapritme.

Je leest de blog hier >> Waarom je elke dag minimaal een uur naar buiten moet.

Vandaag gaan we in deze blog dieper in op het effect van apparaten. Want wist jij dat het blauwe licht van jouw telefoonscherm negatieve effecten heeft? Zonde toch als je daardoor minder en slechter slaapt!

Daarom deze week een hele bewuste (en lastige!) uitdaging:

Gebruik na 20:00 in de avond GEEN ELEKTRISCHE APPARATEN MEER 

Deze uitdaging van deze week zal misschien heel lastig voor je zijn, maar het geeft zo snel resultaat.

De (mobiele) apparaten geven je net zoveel licht als dat je buiten loopt gedurende de dag. En blauw licht in de avond heeft een negatief effect op je slaap.

Het werkt namelijk hetzelfde op onze hersenen, dus die denken dat het overdag is en je lichaam gaat zich dan niet voorbereiden om te slapen. Dus wat gebeurt er; er wordt geen melatonine aangemaakt. Je hersenen hebben namelijk rust nodig om melatonine aan te maken. Pas als je dat toelaat, krijg je dat slaperige gevoel en dat is zo heerlijk.

Help geen telefoon! Geen tv! Wat moet ik dan doen? 

  • Wat dacht je van een boek bij zacht licht lezen
  • Geef jezelf een (Abhyanga) massage (massage met warme olie)
  • Neem een warm bad (voor Pitta niet te warm)
  • Drink warme amandelmelk met nootmuskaat om te ontspannen
  • Schrijf in je dagboek; 20 minuten helpt om te ontspannen en je hoofd leeg te maken
  • Mediteer, je hebt hier hele fijne apps voor (en nee, je hoeft niet op je scherm te kijken. Doe je oortjes in en leg telefoon weg) 
  • Doe een van onze fijne yoga lessen. Je vindt ze hier.
  • En last but not least, have some sex (met jezelf) 

Bonus tip: voer dat spannende gesprek met je familie of die ene vriendin niet in de avond

Vanaf 20:00 uur wil je je hersenen en je lichaam rust geven, dus dat betekent ook dat je beter geen heftige series kunt gaan kijken of ingewikkelde telefoongesprekken gaat voeren. Je wilt tot rust komen, niet weer oplaaien.

Overigens is de kans groot dat jouw Pitta dosha dit wel wilt en dat je jezelf daar dus in moet afremmen. 

Tot zover onze tips deze week om beter te gaan slapen.

Durf jij het aan om na 20 uur geen beeldscherm er bij te pakken? We horen het heel graag in de community!