Ga elke dag naar buiten en slaap beter

Kun jij moeilijk in slaap komen? Of vind je het heel lastig om vroeg uit de veren te gaan? Start met wandelen! Je vraagt je wellicht af wat de correlatie is met slapen en wandelen. In deze blog leggen we uit wat de voordelen zijn en hoe je dit zelf kunt gaan toepassen zodat je eindelijk eens een goede nachtrust krijgt. 

Om goed in je vel te zitten heb je slaap nodig

Als je goed kunt slapen dan is dit een teken dat je lichaam in balans is. Nu heeft iedereen vaak een wat ander slaappatroon en ook een andere hoeveelheid slaap nodig. 

Zo heeft een vata wat langer slaap nodig. Ze is een lichte slaper, kan wat vaker wakker liggen. De pitta is in het algemeen de goede slaper. De kapha die voor eeuwig in haar bed kan liggen heeft genoeg aan 6-7 uur en wordt juist niet fit van het lange slapen. 

Iets wat wij vaak van mensen horen is dat ze denken dat ze nachtmensen zijn. Dat dit iets is wat bij ons hoort en nu eenmaal zo is. Veel mensen leggen zich daar dan ook bij neer maar wist je dat het juist niet goed is voor je lijf om in de avonduren voor het naar bed gaan, weer actief te gaan worden? Het houdt je juist nog langer wakker. Je komt vast te zitten in een vicieuze cirkel van weinig slaap. 

Het nadeel van in de late uurtjes nog werken of op je telefoon kijken is dat kunstlicht (denk aan het licht dat van je mobiele telefoon afkomt) een negatief effect kan hebben op je slaap. 

Wat is nu de oplossing vraag je je wellicht af? Nou het start met vaker naar buiten gaan. 

Ga naar buiten en slaap beter!

Je merkt wellicht dat je in de zomermaanden meer buiten bent en dus ook beter slaapt dan in de herfst en winter. Op de koudere en korte dagen ga je waarschijnlijk minder vaak naar buiten. Zonder dat je het weet krijg je hierdoor minder vitamine D binnen en vitamine D is juist nu nodig om goed te kunnen slapen. 

Kijk we weten allemaal dat vitamine D belangrijk is voor sterke botten en tanden en wellicht weet je ook dat het de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam bevordert. Vitamine D speelt ook een rol bij je weerstand en bij een goede werking van je spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. 

Wist je bijvoorbeeld dat 10 minuten licht maar liefst 100 keer zoveel vitamine d aanmaakt dan je door voeding in 1 dag binnenkrijgt? 

Je voelt hem al: daar kun je bijna niet tegenop eten. 

Daglicht zorgt ervoor dat je biologische klok goed functioneert. 

De biologische klok zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam – de temperatuur, bloeddruk, stofwisseling – goed op het moment van de dag zijn afgestemd. Zo is je bloeddruk en lichaamstemperatuur ’s nachts laag en worden ze voor je opstaat weer op peil gebracht. Op andere momenten van de dag zorgt de klok er bijvoorbeeld voor dat je alert bent en voedsel kunt verteren. 

Dit maakt licht een goede slaappil. 

Licht zorgt er voor dat jouw lichaam wakker blijft, dat je alert bent en dat je overdag actief kunt zijn.

De hormonen cortisol en adrenaline spelen hier een belangrijke rol bij. Ze worden dan ook wel stresshormonen genoemd. Als het langzaam donker wordt, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Dankzij dit hormoon val je in slaap.

Kortom: Hoe meer daglicht je overdag ziet, des te meer melatonine maakt jouw lichaam ’s nachts aan en des te beter kun jij slapen. 

Kan jij nu niet goed slapen? Reset jouw interne klok en ga de komende tijd elke dag minimaal een uur naar buiten. Luister HIER de aflevering met Ayurveda expert Roos Neeter over slaap!