In Ayurveda zeggen we: Je bent wat je verteert! Daarom is het zo belangrijk om echt te eten wat goed voor jou is. Wat voor de een medicijn kan zijn, kan voor de ander echt vergif zijn.

HOT HOT HOT!
Ongeacht jouw constitutie of onbalans raden we iedereen aan om warm te eten. Rauwe groenten zijn lastiger om te verteren. Hoe lekker het ook is… Vergeet dus die koude en rauwe salades en ga voor warme soepen en gerechten!

Dit heeft voornamelijk te maken met het opwarmingsproces van voedsel in je maag.
Als je bijvoorbeeld ijs of een salade eet, of een koude smoothie drinkt,
moet jouw lichaam dat eerst opwarmen naar 37 graden.
Dit kost je lichaam veel energie, waardoor je stofwisseling vertraagd wordt.
Kies daarom voor gekookte groenten en zorg ook voor zoveel mogelijk warme gerechten.

Ik at vroeger echt bakken met rauwkost en dan ook nog ‘s middags en ‘s avonds een hele grote salade… Niet zo gek dat ik altijd buikpijn had!

Sinds ik Ayurveda toepas in mijn dagelijkse leven, eet ik dus altijd warm en dat voelt zo goed! Mijn buikpijn is weg en mijn buik (meestal) weer plat.

Daarom gaan we deze week ook met z’n allen warm eten tijdens de lunch. Dit helpt jouw vertering namelijk enorm. En een betere vertering is een betere gezondheid 🙂 

LUNCH + GROOTSTE MAALTIJD

De lunch mag jouw grootste maaltijd zijn, want tussen 12:00 uur en 14:00 uur  is jouw spijsvertering het sterkst. 

Maak een heerlijke gevulde soep, een stoofpotje, curry of rijstgerecht. Wees creatief, maar maak het jezelf zeker niet te moeilijk! Gegrilde groenten uit de oven zijn bijvoorbeeld al heel erg lekker en makkelijk om mee te beginnen. Ook de pompoensoep met geroosterde kikkererwten die bij de recepten in onze community staat is een aanrader.

DRINKEN

Ook voor drinken geldt eigenlijk hetzelfde: drink water op kamertemperatuur of warmer, zoals lekkere kkv-thee. Thee van gevijzelde koriander, komijn en venkelzaadjes. Super goed voor je spijsvertering en het zorgt ervoor dat alle dosha’s in balans blijven of komen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *