Herfstblues
De dagen worden korter, de zon gaat minder schijnen, het gaat harder waaien en meer regenen. Perfecte ingrediënten voor de herfstblues… 

Je kunt dit merken aan je humeur, je kan je somber en lusteloos voelen of juist heel erg gestresst en ‘aan’. Ook kun je je misschien wel moeilijker concentreren en krijg je daarnaast last van vervelende gezondheidsklachten. 

Bijvoorbeeld van een opgeblazen buik? Een droge huid en constipatie? In de herfst worden deze klachten vaak nog wat erger. En dat heeft er alles mee te maken dat de omschakeling van de seizoenen een verandering is voor je lichaam en geest. 

Misschien heb je er nooit zo bij stilgestaan, maar de verandering van de seizoenen kost energie voor je lichaam en mind en daarom is super belangrijk om in die overgangsfase jezelf extra te ondersteunen. 

Gelukkig kunnen we met Ayurveda heel veel doen om de herfstblues te verzachten of zelfs te voorkomen. 

Zwanger van een herfstbaby 
Vroeg had ik standaard een opgezette buik alsof ik een tweeling ging krijgen, ook had ik het de eerste weken van de herfst ijs en ijskoud. Hoe dit komt? Door een verhoging van Vata dosha. 

De herfst staat voor het Vata-seizoen. De eigenschappen van Vata zijn droog, licht, koud, subtiel en ruw. En dat zijn ook de eigenschappen van de herfst. 

De herfst is een tijd van transitie. Je kunt dit in de natuur zien wanneer de blaadjes verkleuren en de bomen hun bladeren verliezen, het begint te stormen en de temperaturen daalt. Omdat de kwaliteiten van de herfst gelijk zijn aan die van Vata, denk aan het waaien van de wind, droge blaadjes die afbreken en het kouder worden… raakt je Vata dosha sneller uit balans in dit seizoen.

Daarom is het van belang om deze eigenschappen te balanceren. Want: gelijken versterken elkaar en tegenovergestelde balanceren elkaar. Dus op zoek naar de warmte, de zwaarte en het voedende. Hoe doe je dat?

Heat it up! 
Je wilt in de herfst genoeg warmte creëren. Zowel bij jezelf, doordat je je warm aankleedt, maar ook in je voeding! Ideaal zijn warme stoofpotjes en gevulde soepen met groenten van het seizoen. Denk aan aardappelen, andijvie, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, bosui, chinese kool, courgette, pompoen, knolselderij en pastinaak. Ook kun je verwarmende kruiden toevoegen zoals  asafoetida, venkel, verse gember, kardemom, komijn, kruidnagel, mosterdzaad, zoethout en kaneel. 

Een hele fijne manier van warmte toevoegen is het geven (of krijgen!) van warme olie massages. Abhyanga massage genoemd. Je verwarmt olie (sesamolie bijvoorbeeld) en smeert jezelf van top tot teen in. Dit laat je intrekken (liefst 10-20 minuten) en daarna ga je lekker douchen. 

Zwaarte
Het wordt kouder buiten en dat betekent dat je spijsvereringsvuurtje harder gaat werken! In dit seizoen kun je dus wat meer en wat zwaarder eten dan de zomer. 

Denk aan extra ghee door je havermout, curry, stamppotjes en ovengerechten met aardappel en groenten. 

Slaap je slecht? Dan kun je een zwaarte-deken aanschaffen. Dit helpt de lichtheid van Vata tegengaan. Ook yin yoga werkt heel grondend, precies wat je nodig hebt in de herfst!

Voeden!
Geen rijstwafels en popcorn in je mandje gooien. Ga op zoek naar dingen die je voeden. Vata is licht en daarom wil je zorgen dat je dit balanceert. De kans op een droge huid, droge lippen, broze nagels en afbrekend haar is dit seizoen groter. Daarom wil je je – naast het voeden met olie door een Abhyanga-massage – ook van binnenuit voeden. Extra ghee is dus echt een aanrader. Je 

Routine!
De herfst is een onrustig seizoen, daarom wil je zoveel mogelijk routine in je dag aanbrengen. Saai misschien, maar tegelijkertijd zul je je er veel beter door voelen. En dat is allesbehalve saai 😉 Op dezelfde tijden erin en eruit dus! En ook raden we je aan om op vaste tijden te eten. Zo krijg je ook rust in je hoofd. 

Mindset
Je kunt de herfst zien als sombere periode, je baalt er misschien van dat de zomer voorbij is en denkt eraan om te emigreren. STOP! Focus je vanaf nu op de fijne dingen die de herfst brengt. Denk aan de kaarsjes die weer lekker aan kunnen, de openhaard, dat warme dekentje wat je weer over je heen kan trekken, een warm bad, de serietjes op je comfy bank, de heerlijke herfstwandelingen in de natuur vol gele en oranje bladeren. 

De herfst brengt andere dingen met zich mee dan dan de zomer. Geniet daar dus van! Een perfecte tijd om sowieso wat meer naar binnen te keren. Plan je agenda wat minder vol en verwen jezelf met dingen waar je blij van wordt!