Ayurveda en dansen? Hoe dan? Zul je misschien denken.

Dansen is naast (bijvoorbeeld) yoga een fijne manier om in je lijf te komen. Je viert het leven met jezelf, het laat je levensenergie stromen en geeft je het gevoel dat je leven net wat meer juicy is. Dit laatste heeft weer een positief effect op onze Rasa dhatu (voor de wat meer Ayurvedisch onderlegden onder ons).

HOE KUN JE DIT HET BESTE DOEN?

Je kunt natuurlijk alleen dansen maar met een groepje versterkt dit het “viering-van-het-leven” gevoel. Samen dansen geeft verbinding. Als je van jezelf weet dat je het lastig vind om goed bij jezelf te komen en te blijven dan kun je tijdens het dansen de ogen ook sluiten. En afwisselen kan natuurlijk ook. Zo kun je ervaren wat het verschil is en vooral, wat het met je doet.

Ik koppel dansen aan de 5 elementen van Ayurveda. Ether, Lucht, Vuur, Water & Aarde.

We beginnen onze dans met:

Ether: 

Breng je aandacht voornamelijk naar het rustig en zacht bewegen van je hoofd en je nek, de schouders. Spanningen hopen zich graag in dat gebied op. Door je aandacht hier naar toe te brengen kan dit subtiel los gelaten worden. 

Lucht: 

Met het element lucht breng je wat meer beweging in je lichaam. Beweeg je armen, je handen, je ruggengraat en bovenlijf. Beweeg door de ruimte waar je bent. Dans je lichaam achterna!

Vuur: 

Het vuurelement brengt passie in je dans! Ga helemaal los zodat je het goed warm krijgt en voel dat door je hele lijf. En belangrijk; denk er vooral niet over na hoe je overkomt, gewoon lekker gaan!

Water: 

Met dit element brengen we weer verkoeling in onze dans. Kom langzaam aan tot een rustige manier van bewegen met de aandacht in het heup- en bekkengebied. Ronde, sierlijke bewegingen en het maken van liggende 8 vormen met je heupen ondersteunen je in het doorvoelen van dit element.

Aarde: 

Last but not least; de aarde in! Stevige muziek die je voeten en je benen laten bewegen. Stevigheid, grondend. Beweeg je benen en je voeten en laat je meevoeren op een aards ritme van bijvoorbeeld drums. 

TOT SLOT:

En dan is er stilte. Voel na. Hoe was je in je dans? In welk element kon je je helemaal over geven? In welk element voelde je weerstand? Zijn dit de elementen van je dominante Dosha of juist niet? Reflecteer en respecteer. Zo wordt je Dosha dans een helende dans. 

Meer weten?

Samen met Belly Qi Dance verzorg ik met Aeracura Yoga & Nature Lifestyle bijeenkomsten waarin we dans combineren met Ayurveda. Onze ervaring is dat mensen door te starten met dans uit het het hoofd en in het lijf komen. Daarnaast werkt samen dansen verbindend. Op deze manier wordt er ruimte gemaakt voor een informatief én interactief samen-zijn over de basis beginselen van Ayurveda.)